Wiosna budzi las do życia i rozbudza apetyty na przyrodę! Korzystając z tej okazji, otwieramy dla Was pracownię kulinarną! Zawilce łapią promienie słońca, miodunki pięknie pachną, a ptaki ćwierkają o tym, że już 25 marca odbędzie się uroczyste Powitanie Wiosny! Przybywajcie tłumnie na wyjątkowe zajęcia i spróbujcie wraz z nami ugryźć wiosenny Las Wolski.

Plan wydarzenia

Wiosenne przedpołudnie:

10:00 – 11:00 warsztaty kulinarno-botaniczne
Warsztaty kulinarno-botaniczne Jadalne dary lasu – niedźwiedzie przysmaki – czosnek w liściach?
Czemu nie? Zajęcia w całości są poświęcone wyjątkowej roślinie – czosnkowi niedźwiedziemu. W ostatnich latach cieszy się on ogromną popularnością. Zerkniecie nań botanicznym okiem, sprawdzicie kulinarne możliwości oraz zgłębicie fitoterapeutyczną moc. Brzmi bardzo smacznie!
11:15 – 12:15 warsztaty ceramiczne
Warsztaty ceramiczne Jadalna ceramika
Podczas warsztatu usłyszycie o leczniczych właściwościach roślin pospolitych występujących w Lesie Wolskim, a ich wyjątkowość stanie się inspiracją do stworzenia form użytkowych. Wiosenna ceramika rozbudzi wasze apetyty na codzienne odkrywanie jadalnego lasu.

Wiosenne popołudnie:

12:30 – 13:30 warsztaty kulinarno-botaniczne
Warsztaty ceramiczne Jadalna ceramika
Warsztaty kulinarno-botaniczne Jadalne dary lasu – niedźwiedzie przysmaki – czosnek w liściach?
Czemu nie? Zajęcia w całości są poświęcone wyjątkowej roślinie – czosnkowi niedźwiedziemu. W ostatnich latach cieszy się on ogromną popularnością. Zerkniecie nań botanicznym okiem, sprawdzicie kulinarne możliwości oraz zgłębicie fitoterapeutyczną moc. Brzmi bardzo smacznie!
13:45 – 14:45 warsztaty ceramiczne
Warsztaty ceramiczne Jadalna ceramika
Podczas warsztatu usłyszycie o leczniczych właściwościach roślin pospolitych występujących w Lesie Wolskim, a ich wyjątkowość stanie się inspiracją do stworzenia form użytkowych. Wiosenna ceramika rozbudzi wasze apetyty na codzienne odkrywanie jadalnego lasu.

Na wiosnę zjedz las. W Symbiozie z Muzeum Fotografii

11.00 – 12.00 Prezentacja i warsztaty w MuFo Strzelnica przy ul. Królowej Jadwigi 220
Jadalne rośliny
Uczestnicy będą mieli unikalną możliwość poznania łatwych w uprawie roślin jadalnych. Dowiedzą się również od czego warto rozpocząć przygodę z ogrodnictwem. Przekonają się także, jak niewiele przestrzeni trzeba, aby uprawiać smaczne rośliny w zaciszu domowym.
Prowadzenie Bożena Szewczyk-Taranek
12.00 – 14.00 Spacer na trasie MuFo – Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”
Ugryź swój las
Czy znacie bluszczyk kurdybanek, młode liście buka albo szczawik zajęczy? Podczas wyjątkowego spaceru dowiecie się, co łączy wszystkie te rośliny i dlaczego w lesie warto patrzeć zarówno pod nogi, jak i w górę – w kierunku koron drzew. Przyjdźcie i posmakujcie z nami wyjątkowości Lasu Wolskiego.
Prowadzenie Bożena Szewczyk-Taranek
14.00 – 15.30 Zwiedzanie ekspozycji stałej w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”
Spojrzenie buka na funkcjonowanie lasu.
Gdybyśmy chcieli odtworzyć historię lasu, najlepiej byłoby zapytać drzewa. To właśnie w nim zapisana jest opowieść o życiu tego ekosystemu. Okazuje się, że nie wszystko zostało jeszcze opowiedziane, wręcz odwrotnie.
Czas zwiedzania wystawy z audioprzewodnikiem jest zależny od indywidualnych predyspozycji zwiedzających i może wahać od kilku/kilkunastu do sześćdziesięciu minut.

Informacje praktyczne:

Wydarzenie jest przeznaczone dla osób powyżej 15 lat. Wydarzenie jest bezpłatne, wejściówki można zarezerwować na tej stronie.

Wydarzenie rozpoczyna się w MuFo Strzelnica przy ul. Królowej Jadwigi 220, kończy – w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza” przy al. Żubrowej 15.